Οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της απλής γρίπης, του κρυώματος και της μετάλλαξης Ομικρον
Αμερικανοί ειδικοί προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Πώς να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της απλής, εποχιακής γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, καθώς οι πρώτες ενδείξεις μοιάζουν πολύ.
Πονόλαιμος, καταρροή και μυϊκοί πόνοι. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια και είναι τα ίδια και για όσους έχουν κρυώσει και για όσους έχουν προσβληθεί από την κοινή γρίπη και για όσους έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Ομικρον. Τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους που έχουν ήπια συμπτώματα.
Είναι λογικό όταν είναι κάποιος εμβολιασμένος να έχει ηπιότερα συμπτώματα δηλώνει στο CNN ο επιδημιολόγος Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να λάβουμε τα συμπτώματα αυτά πολύ σοβαρά”, σημειώνει.
Και προσθέτει ότι το γεγονός ότι ο κίνδυνος για έναν εμβολιασμένο να νοσήσει σοβαρά είναι μικρότερος, δεν σημαίνει ότι η μετάλλαξη δεν συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία. Αφού ακόμα και ένα μικρό ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων- σε έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων- μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός…
Τι κάνουμε με τα πρώτα συμπτώματα;
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν έχουμε προσβληθεί από κορωνοϊό, είναι να κάνουμε το τεστ, λέει η γιατρός Σάρα Ας Κομπς, του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ. Χωρίς τεστ είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κανείς προς το παρόν, την αιτία των συμπτωμάτων, σημειώνει. Αφού τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός έχουν τα ίδια συμπτώματα που είναι ο πυρετός, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος, η δύσπνοια, ο εμετός και η διάρροια.
Υπάρχουν όμως και συμπτώματα που οφείλουν να μας προβληματίσουν. Είναι ο πονοκέφαλος και ο ξηρός βήχας που είναι συμπτώματα του ιού, όπως είναι και η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, αν και αυτά τα συμπτώματα είναι μάλλον ίδιον των προηγούμενων μεταλλάξεων.
Τα άτομα που αισθάνονται έντονους πόνους στο στήθος, ειδικά αν έχουν ταυτόχρονα ξηρό βήχα που μάλιστα επιδεινώνεται, πρέπει πραγματικά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, προειδοποιεί ο Ελ- Σαγιέντ.
Αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να ψάξει αν ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, να κάνει τεστ και να απομονωθεί. Και επειδή στους ασυμπωματικούς αργεί να φανεί το αποτέλεσμα στα τεστ, καλό είναι να κάνει κανείς και δεύτερο, ύστερα από μερικές ώρες ή μέρες, προσθέτει.
Πηγή: CNN